Amsterdam Dance Event georganiseerd door… de Nederlandse Sabam

0

Ik was door het online festival- en artistmanagmenentplatform Beatswitch gevraagd als conference speaker op het Amsterdam Dance Event voor een debat over het ‘Heden en de toekomst van events.  En ik was toch wel zwaar onder de indruk van dat volledige Amsterdam Dance Event op zich!  Amsterdam was gewoonweg een ‘Dance Event’ geworden in hart en ziel.  De volledige stad kleurde geel en zwart en het logo van ADE zag je overal weer opnieuw in het stadsbeeld verschijnen.  Zelfs het Rebramdtplein hing vol met vlaggen van ADE.
IMG_7215Dag en nacht stond in het teken van ‘dance’ en dan vooral de industrie die daar rond is ontstaan in, laat ons zeggen de voorbije 20 jaar.  Volgens hun eigen persbericht hadden ze in 2013 meer dan 300.000 bezoekers.   Dat kan wel tellen natuurlijk voor een stad.  De citymarketing en de economische return en zelfs de sociale cohesie – toch de drie pijlers die het succes van een ‘stadsevent’ bepalen- scoren hier, bij een allereerste inschatting, toch wel heel erg hoog. We kunnen hier in België, en Vlaanderen allemaal nog heel veel van leren!

En wie hier zeker ook iets kan van leren is onze allergeliefde Sabam. Want wie organiseert dat grootse event in Nederland? Check maar even op de website wat er bovenaan links staat te blinken: Amsterdam Dance Event – ‘Initiative of Buma’! En Buma/Stemra is de auteursrechtenvereniging in Nederland, zeg dus maar de Nederlandse Sabam. Ik zie het Sabam nog niet meteen doen. Niet dat Sabam geen evenementen sponsort of  ondersteunt, maar hun evenementenlijstje blijft toch wel een redelijk droog lijstje waarbinnen ‘dance’ vooral uitblinkt in het ontbreken. Ligt dat nu aan Sabam of misschien eerder aan de aanvragers voor de sponsoring? Dat weet ik niet echt, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.  We houden niet echt van Sabam en Sabam doet ook geen moeite om van ons, de dancescene, te houden. Ik heb een paar keer contact gehad met de top van Sabam, en mijn ivorentorenvooroordeel werd toch wel meer dan licht bevestigd.

Ik beweer ook niet dat Buma/Stemra  alles heiligmakend is, want op Amsterdam Dance Event had ik enkele leuke gesprekken met Nederlandse eventpromotoren en daar zijn ze zeker ook niet onverdeeld positief over hun lokale ‘Sabam’. Maar met Amsterdam Dance Event zetten Buma/Stemra meer dan een stap in de goede richting van een brede en positieve samenwerking.   Als promoter kan je dit intiatief alleen maar toejuichen.

Komaan Sabam, komaan Vlaamse promotoren, bel eens naar ADE en vraag of ze aan hun Amsterdam Dance Event geen overlappende dag ‘Antwerp Dance Event’ willen toevoegen. We kunnen het logo behouden en N-VA zal heel gelukkig zijn met de geel/zwarte kleuren die hun stad Antwerpen zullen opvrolijken.  Amsterdam/Antwerp Dance Event, an initiative of Buma and Sabam! Sabam tevreden, stad Antwerpen tevreden en alle dance-adepten tevreden.   Doen, doen en doen!

Share.

Leave A Reply