And the ‘Fuck You Brussels’-award goes to…

0

Aanvullend is er hierover op 2 jan 2016 nog een opiniestuk verschenen in de krant de Morgen

Woensdagavond heb ik me uitermate goed geamuseerd op de jaarlijkse hoogmis van de elektronische dansmuziek: de Red Bull Elektropedia Awards ergens in Brussel. Ik had er eigenlijk ook wel Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz, verwacht. Maar die heeft zijn lockdownkat gestuurd. Waarschijnlijk niet Brussels, niet Media, niet Cultuur en niet Jeugd genoeg om daar tijd aan te verspillen. Toch wel jammer want eigenlijk hadden ze daar nog een extra award moeten geven op die uitreiking: de ‘Fuck you Brussels’-award. En Sven was voor mij toch wel één van de grote kanshebbers om die te winnen. Ik verklaar me nader.  

300.000 euro! Dat is dus het  financieel verlies dat de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique heeft geleden door de terreurdreiging.  De AB zal hulp aan de overheid vragen, onder andere dus aan diezelfde Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz. Hij heeft meteen laten weten dat de Vlaamse regering geen middelen zal vrijmaken voor de compensatie van de cultuurhuizen. Dat zou, dixit Gatz, immers de poort  openzetten voor andere schadeclaims.

Hoe ongelooflijk grof is die uitspraak eigenlijk? Nog niet erg genoeg dat de Brusselse cultuurhuizen het  financieel nog een stuk moeilijker krijgen, nee, er is dus nu nog een onverkozene van het volk die zegt dat ze ‘hun plan kunnen trekken’.  Fuck you Fuse, Fuck you Beursschouwburg en Fuck you AB. Fuck you, aan alle Brusselse culturele instituten die jarenlang proberen om (ook) Vlamingen naar de hoofdstad te krijgen! Fuck you voor al die volgehouden culturele inspanningen. Die uitspraak van Gatz wordt nog net iets tergender als je weet dat de politiediensten, bij de instelling van terreurdreiging niveau 4, hebben ‘gevraagd’ en ‘geadviseerd’ aan de Brusselse evenementen om ze niet te laten doorgaan. Ze hebben geen maatregel opgelegd. Waarschijnlijk wegens diezelfde schrik voor ‘schadeclaims’.  Als je vrijwillig sluit dan moet je achteraf niet komen zagen en klagen dat je wat geld kwijt bent.

Maar er zijn nog serieuze kandidaten voor onze award. Op zich is die financiële kater voor de Brusselse cultuurhuizen al heel erg, maar de politieke ivoren toren kaste doet er nog een cadeautje bovenop door ook nog eens het merk Brussel wat harder te besmeuren. In het tweede weekend van terreurniveau 4, toen vele clubs, ondanks quasi onbetaalbare veiligheidsmaatregelen, toch hun deuren openden om de financiële en imagoschade toch ietwat te temperen, kondigde Open VLD doodleuk aan dat ze hun congres  verplaatsten van de Brusselse Thurn&Taxis naar Mechelen.  Qua angstsignaal kan dat wel tellen natuurlijk. Een regeringspartij die niet durft in Brussel te blijven voor een event.  ‘Jaja Peter, maar Guy Verhofstadt spreekt daar wel op dat congres.’  Ach zo, en moeten wij dan aan internationaal gekende dj’s vertellen dat het wel veilig is om te komen draaien in een Brusselse club? Nee hoor, die cancelden één na één en blijven uiteraard weg uit een stad waaruit zelf regerende politici vluchten.

En nog wat empatisch nieuws.  Vorig weekend hebben de socialisten moedig hun hele congres gewijd aan terreur.  En waar doen we dat?  In de Gentse Vooruit natuurlijk.  De wereldsocialist  en potentiële awardwinnaar John Crombez zal er nooit aan gedacht hebben, om bij de wijziging van het thema van het congres naar iets brandends actueels, misschien ook meteen eens van stad te veranderen.  Waarom niet dat congres houden in de AB?  Of eens in Fuse?  Of in BOZAR?  Of in Beursschouwburg?  Of op verschillende plaatsen in de geteisterde stad?  Een socialistisch rood hart onder de gevreesde bommengordel zou dat geweest zijn. Trouwens John Crombez heeft het op dat congres ergens over  ‘3 miljard euro van KBC voor de gemeenten en steden die ze kunnen gebruiken voor terreurbestrijding’ (VTM-interview ergens vanaf sec 45). Is het geen idee om 0,01 percent van dat bedrag te geven aan de Brusselse cultuurhuizen, of gewoonweg één procentje te  gebruiken voor alle Brusselse schadeclaims? Noem het een gebaar van solidariteit, quoi.

Maar niet alleen politici vergeten Brussel.  Hoeveel hulp kwam er eigenlijk uit de sector zelf?  Bitter, bitter weinig, buiten wat poezelig  ‘Oooh hoe jammer toch!-gefacebook, om intussen noest Vlaams meteen het eigen gewin daaruit proberen te trekken.  Er was zelfs een awardwinnende promoter die in het afgelaste event van een ook awardwinnende Brusselse club onder elke Facebookcomment zijn eigen event riep te promoten:  ‘Kom dansen in …… ‘.  Hoeveel steun kan een getroffen collega eigenlijk dragen?

Ook opmerkelijk weinig steun van Studio ‘(!)Brussel’, die nu net zoveel mensen actief helpt om warm te steunen. Ik heb trouwens aan Studio Brussel voorgesteld om het zwaar getroffen Poppunt -hun event Sound/Check werd in het eerste lockdownweekend afgelast in de AB-,  als goed doel te nemen binnen hun Music for Life-actie.  Maar Poppunt voldoet blijkbaar niet aan de ‘goede doel’ voorwaarde ‘filantropisch’.  Poppunt straalt dus geen ‘liefde voor de mensheid’ uit.  Toch best wel ironisch: Studio ‘Brussel en ‘Music for Life‘ en ‘Iedereen voor Iedereen’…maar blijkbaar strikt gevangen in regeltjes. Studio Brussel is niet alleen volwassen geworden, maar denkt nu ook ongedurfd volwassen. Zou trouwens ook maar iemand iets tegen het goede doel ‘Brusselse cultuurhuizen’ hebben gehad? Jammer toch dat we daar niets kunnen aan geven. Met daar bovenop een Music for Life eindfeest in alle Brusselse cultuurhuizen. Als opgestoken middelvinger aan al die terroristen.  Fuck you all, here we have Music for the life of Brussels.  Komaan Studio Brussel!  Gewoonweg filantropisch doen!

Drie of vier kandidaten dus voor die ‘Fuck you Brussels’-award!  Maar er zijn ongetwijfeld nog een pak zwijgenden die waarschijnlijk veel meer die award verdienen. Goed nieuws is dat we wel nog even kunnen wachten om die award uit te delen.  Misschien op de volgende Red Bull Elektropedia awards, volgend jaar.  Red Bull dat trouwens wel de ballen had om hun uitgesteld event toch nog in Brussel te laten doorgaan. Of de uitreiking kan misschien ook op de aankomende MIA’s, want daar zal Gatz naar alle waarschijnlijkheid wel muziekminnend rondlopen. En in Lint is het ook niet echt gevaarlijk natuurlijk. Maar laten we vooral hopen dat we volgend jaar finaal geen genomineerden meer over hebben. Dat zou pas warm Brussels mooi zijn.

ps: vooraleer er een tsunami losbarst van niet helemaal terzake doende comments: deze blogpost GAAT NIET over het al dan niet verantwoord zijn van de LOCKDOWN VAN BRUSSEL tijdens de terreurdreiging.  UITERAARD WAREN DEZE MAATREGELEN TERECHT.  Deze blogpost gaat wel over de zware financiële en nog meer over de Brusselse imagoschade die de lockdown als gevolg had en nog altijd heeft.  En eigenlijk nog meer over het stuitend gebrek aan empathisch vermogen en bijhorend ondersteunend beleid om die gevolgen constructief aan te pakken. 

 

Share.

Comments are closed.