Eenvoudig de fee van een artiest berekenen…

0

Hoe bereken je nu in godsnaam een fee van een artiest?  Een agent of manager die zijn werk goed doet, zal bij een request (een aanvraag) nooit een prijs voor zijn artiest doorgeven, maar wel altijd vragen om een ‘offer’ te doen voor de show die je wil organiseren.   Waarom zou hij ook?  Ofwel bied je te laag en dan zal hij dat wel duidelijk laten weten, ofwel bied je te hoog en dan zal hij tevreden toehappen.

Het gevaar bestaat dus dat je teveel biedt voor een artiest, zeker als je die performer dolgraag op jouw event wil hebben.   En dan kan zich nog het probleem voordoen dat die artiest maar één van de vele artiesten is die op jouw festival komen te staan. Hoeveel moet je dan eigenlijk bieden? Wel gelukkig bestaat er een vrij eenvoudige regel om een ‘offer’ te berekenen die je letterlijk niet te duur kan komen te staan.  Je doet gewoonweg de volgende denkoefening: Wat als de artiest op zijn eentje zou komen naar België? Hoeveel bezoekers zou hij dan aantrekken en tegen welke prijs? Dan heb je dus zicht op de totale bruto-ticketinkomsten die een artiest kan genereren. En dat brutotoaal deel je door drie en dan heb je meteen een mooie richting van een redelijke fee en offer.

Een voorbeeld: David Guetta kan op zijn ééntje in België 10.000 mensen trekken aan gemiddeld 30 € , dat maakt dus een totaal van 300.000 € bruto-ontvangsten aan de ingangskassa.  En dat totaal delen we dan door 3.  Het offer dat ik voor David Guetta zou willen maken is dus maximaal 100.000 €.  Kinderlijk eenvoudig dus…   En als je wat problemen hebt om het aantal verwachte eventbezoekers op een artiest in te schatten, denk dan even in zalen en venues.  Avicii vult het Sportpaleis, en Magnus, het project van Tom Barman en CJ Bolland, zal waarschijnlijk net de Vooruit kunnen vullen. Een artiest aan een zaal linken is soms dus gemakkelijker, want realistischer voor te stellen. Zo vonden we dus dat Magnus bruto 24.000 € waard is (1.200 mensen x 20 €).  En van daaruit maken we dan de eenvoudige feeberekening 24.000/3 en bepalen we dus een redelijk offer van 8.000 €.

Deze berekening is natuurlijk geen rocket science, maar ze kan wel helpen om je een onderhandelingsbasis te geven ten opzichte van een manager of een booker van een artiest.  En lacht die manager jouw berekening weg, kijk dan maar voor een andere artiest of je zou wel eens jouw broek kunnen scheuren aan dat event.  Ik heb in de praktijk al veel gemerkt dat die naakte cijfers best wel goed werken aan de onderhandelingstelefoon.

Tot slot: zorg ook altijd dat je bij het maken van een offer duidelijk stelt of dat offer ‘all inclusive’ is of misschien net niet.  ‘Travel, accomodation’  kunnen soms voor verrassingen zorgen, zeker als die artiest opeens business wil vliegen vanuit Detroit.  En voor buitenlandse artiesten heb je dan nog de ‘artisttax’ van 18% die on top van de fee kan komen.  Je zou niet de eerste promoter zijn die opeens een achterstallige artisttax-berekening en dus -betaling moet ophoesten voor de Belgische staat.  En die kan flink oplopen.  Als je een artiest 10.000 € fee betaalt, dan moet je dus 2195,1 € artisttax ‘on top’ aan de Belgische staat betalen (10.000/82*18 = 2.195,1 €).  Kortom de vermelding ‘fee all extra costs and local taxes included’ kan je een pak dure verrassingen helpen vermijden.  Maar voor alle duidelijkheid: de meeste artiesten/managers zullen nooit aanvaarden dat je de local taxes ‘include’ in jouw offer, omdat ze daar zelf meestal geen zicht op hebben. Local taxes zijn dus bijna altijd ‘on top’ van de gevraagde fee. Maar dat is op zich niet zo erg, zolang jij er maar rekening mee houdt in jouw budget, dan weet je ook waar je aan toe bent. En niets verkeerd natuurlijk om die manager eens te wijzen op die artisttax die je moet doorstorten voor zijn artiest  Dat zijn soms kosten waarvan hij niet op de hoogte is.  Dat helpt ook wel in de fee-onderhandelingen.

Kortom, zonder hier nu de holy grail van de offers te willen aanbieden hier dus de formule voor een correcte berekening van een fee:  bruto-ticketontvangsten/3 = (bruto)-offer voor artiest.

Meer info over artisttax

This post is also available in: Engels

Share.

Leave A Reply