Het enige dat ik miste in de Efteling waren de dj’s…

0

Ik heb gisteren nog eens een dagje in de Efteling doorgebracht. Niet direct voor mijn eigen plezier maar meer om een leuke dag door te brengen mijn twee kids van 11 en 13 jaar. Samen met twee andere van hun vriendjes zijn we dus vol goeie moed op pad en op zoek gegaan naar Kaatsheuvel en naar onze eeuwige sprookjes ‘papier-hier-vriend Bolle Gijs!’

En toen ik daar rondliep viel het me nog maar eens op hoe sterk Tomorrowland is geïnspireerd op dat sprookjespretpark.  Meer nog, het enige dat ik miste in de Efteling waren de dj’s.  Als die er wel waren geweest kon ik me mits wat echt frisse paddestoelen probleemloos op Tomorrowland wanen. En voor alle duidelijkheid, daarmee wil ik niets verkeerd zeggen over Tomorrowland, wel integendeel!  Ze hebben misschien wel wat mosterd gehaald bij de Efteling, maar de mayonnaise die ze ermee hebben gemaakt blijft van een niet te evenaren kwaliteit.  Maar het valt niet te ontkennen dat het Eftelingpark op zich net is als de Schorre, met veel water en bijhorende fonteintjes en met veel bootjes en met leuke wegwijzertjes, en heel veel paddestoelen en andere sprookjesattributen én met ‘s avonds leuke feeërieke lichtjes en waarschijnlijk -ik ben niet zo lang gebleven- ook met een knallend afsluitend vuurwerk!

Het zou echt een interessant eindwerk zijn voor een student om het belevenisfestival Tomorrowland en het pret’sprookjes’park Efteling conceptueel eens te vergelijken! Die student zou dan gegarandeerd vlot tot de conclusie komen dat mits wat bijschaven ze van de Efteling een dancefestivalpretpark Tomorrowefteling zouden kunnen maken en van Tomorrowland, mits ook wat bijschaven een pretparkfestival de EftelTomorrowland zouden kunnen tevoorschijn toveren. De Efteling zou dan David Guetta en Avicii en Dave Clarke voor hun attracties zetten en Tomorrowland zou dan wat meer attracties rond hun dj’s moeten zetten. Bolle Gijs zou dan luidkeels ‘dans hier’ roepen en Tomorrowland kan dan ook eens een mascotte maken die vrolijk rondloopt op het festival. Allemaal vlot op de foto met de Tomorrowlandmascotte.

Ben ik aan het overdrijven? Ja en nee, maar toen ik op ‘t eind van de attractiedag, na lang aandringen van het vriendinnetje van mijn dochter me nog naar het sprookjesbos begaf op zoek naar die oeroude ‘Sprookjesboom’ viel me bij het aanschouwen van die ‘levende’ legende opeens op hoe dat gezicht van die ‘boom’ me heel hard deed denken aan dat gezicht dat ons jaar na jaar allemaal aanstaart van op het hoofdpodium van Tomorrowland. Niet dat ze op elkaar ‘gelijken’, nee maar die gezichten stralen diezelfde traagheid, diezelfde doordringendheid, diezelfde wijsheid uit.

De Tomorrowlandmadam en de Eftelingmeneer... Ze konden broer en zus zijn!

De Tomorrowlandmadam en de Eftelingmeneer… Ze konden broer en zus zijn! Of nog beter.. hij is de papa van die madam

Manu en Michiel moeten enorme pretparkfans geweest zijn en ze hebben heel veel mosterd vanuit hun jeugdliefde gehaald. Vanuit die liefde hebben ze de conceptuele ‘klasse’ dancefestival succesvol weten te mengen met de klasse ‘pretpark’. Een staaltje van sterk en succesvol conceptueel denken!

Ik wil Manu en Michiel trouwens eens aanraden om de app van de Efteling te bekijken. Daar kunnen ze misschien wel nog iets van leren. Die Eftelingapp is opmerkelijk bruikbaar met als uitschieter dat grondplannetje met alle attracties (denk ‘stages’ bij Tomorrowland) met een handige kompas die je probleemloos tot bij elke gewenste attractie bracht. Die functie moeten ze ook integreren in hun Tomorrowlandapp. Het zal veel hopeloos ronddolen op de Schorre helpen voorkomen!

Op weg naar de Dave Clark Stage?  Hoeveel minuten precies?

Op weg naar de Dave Clark of Bolle Gijs Stage? Hoeveel minuten precies?

En als de Efteling iets kan leren van Tomorrowland dan is het wel dat ze dringend iets aan hun eten moeten doen. Nu hebben ze een keuken die echt op geen enkel moment een belevenis weet uit te stralen. Basic food, niets op aan te merken, maar dan ook letterlijk ‘niets op aan te merken’ en dus ook niets over te vertellen in ‘t café www. Op dat serviceterrein zijn ze bij Tommorowland zevenmijlslaarzen voorop op de Efteling.

Misschien moet SFX maar eens de pretparken beginnen opkopen! Dan wordt het pas echt leuk voor de volwassenen die graag feesten, eten, dansen en in sprookjes willen blijven geloven. Pretparkfestival EftelTomorrowland: uiteraard verboden onder de 18 jaar!

Boek ‘We love events’ verschijnt in december 2014. Klik hier voor meer info.

 

Foto Tomorrowland Creative Commons, Bedankt Eddy Van 3000 https://www.flickr.com/photos/e3000/

Share.

Leave A Reply