Tentje terug meenemen moet ‘moral self-evidence’ zijn.

0

Die beelden van die achtergelaten tentjes op de Pukkelpopcamping zijn toch behoorlijk hallucinant! De wegwerpmaatschappij ten top. Koop een tent voor een weekend en gooi ze weg. Als ik mijn argumentatieleer niet goed zou kennen zou ik zeggen ‘dat ze daar maar beter eens boetes voor zouden geven, voor die ongelooflijke vervuiling door die duizenden jongeren’, ‘dat ze daar maar met hun betaalterminals gaan rondlopen’.’ Maar dan wijk ik dus weer zwaar af van de zaak. Die zaak is immers dat jongeren duidelijk moreel heel weinig geven om het milieu, of dat ze toch zeker op zijn minst geen milieumoeite willen doen op festivals. Laat staan dat ze zich zorgen zouden maken over de combinatie van de milieu- en de vluchtelingenproblematiek. Bart Eeckhout zwaaide in de krant de Morgen van vrijdag 21 augustus  nog de ‘Wij gaan naar Calais en nemen mee… ‘ actie vol lof toe, maar deze goedbedoelde actie dient volgens mij uiteindelijk tot weinig of niets. Een lintje aan de tent als schamel schaamlapje.

MORAL SELF-EVIDENCE MAAKT HET VERSCHIL

Trouwens, vele mensen verwarren het plaatsen of sharen van een verontwaardigde milieu-update met het denken dat ze ook daadwerkelijk iets doen voor datzelfde milieu. Het zijn, net als dat lintje aan die tenten, schaamlapjes om ons eigen gedrag, of beter om ons eigen gebrek aan gedrag te verbloemen. We roepen, zeggen en sharen, verontwaardigd drukdoend, wat anderen moeten doen voor het milieu, en daarmee sussen we ons geweten. Een share, of deze blogpost, doet op zich niets voor het milieu, buiten dat het mijn geweten wat sust. En het zijn ook geen sussende ‘Calais’-daden die de wereld veranderen. Nee, het is een meerderheid van overtuigde gewetens die het verschil op lange termijn kan maken.

De boel zelf opkuisen zou dus niet alleen een moral duty moeten zijn, maar vooral vertrekken vanuit een moral ‘waste’ self-evidence. Al die jongeren die hun tentjes nu hebben achtergelaten zouden zich echt in de grond van hun geweten moeten schamen, en eigenlijk zouden ze elkaar, op het achterlaten van die tenten, gewetensvol moeten aanspreken: ‘Hey gast, zoiets doe je niet!  Neem jouw tent mee naar huis!’ En vooral ‘Gebruik die tent opnieuw op jouw volgend festival’.   Maar, als ik die beelden van Pukkelpop en andere festivals zie,  vrees ik dat we zelfs nog niet in de moral duty-fase zitten en dat de wetgever hier dus effectief zal moeten tussenkomen.  Net zoals  de eindejaars-BOB en vooral de daarbij horende controles ons naar een moral self-evidence over drinken en rijden hebben gebracht.  Verontwaardigd sensibiliseren? Ja, maar je moet het ook voelen.  En waar beter kan dat dan in onze portemonnee?

Moral waste self-evidence is nog heel ver weg in festivalland

Moral waste self-evidence is nog heel ver weg in festivalland

GROENER DAN GROEN GREENWASHEN

Ik heb het ook behoorlijk moeilijk met al die festivalorganisatoren die, en dan nog het liefst in gebiedende wijs, zeggen wat wij, als festivalbezoekers, moeten doen voor het milieu. Het zijn immers de organisatoren zelf  die het grootste verschil kunnen maken. En laat ze dan vooral stoppen met al die te doorzichtige greenwashingpraktijken. Hier en daar wat goed zichtbare zonnepanelen en windmolentjes zetten, wat houten, ietwat bouwvallige planken links en rechts, en een stroomopbrengende dansvloer waar politici zich maar al te graag laten op filmen. En dan meteen daarbij maar een dikke groener-dan-groen-stempel op de festivalwebsite plaatsen. Greenwashing dus, of het event, al dan niet bewust, groener voorstellen dan het is.

Ongepast groen 'paternalisme'

Ongepast groen ‘paternalisme’

Ik vraag me trouwens af of dat selectief afval verzamelen misschien ook een, al dan niet een geweten, greenwashing is. In het  containerpark in Zoersel wist iemand me te vertellen dat ‘als er 10% ander afval zit tussen geselecteerd afval, al dat geselecteerd afval  meteen tot restafval wordt herleid’*. Is dat dan anders op festivals?  Geldt die 10% regel daar niet?  En dat op festivals 10% van het afval verkeerd terecht komt, daar twijfelt toch niemand aan. Waarom selecteren ze  de afval trouwens niet op Nederlandse festivals? Ik was niet zo lang geleden op Lowlands, en daar was er, net als op Best Kept Secret, één soort vuilbak voor alle afval. Zalig gemakkelijk.

Geen selectief ophalen op Lowlands

Geen selectief ophalen op Lowlands of Best Kept Secret.  Zalig gemakkelijk

WAAR ZIJN DIE BEKERS? HIER ZIJN DIE BEKERS!

Wat kunnen ze dan wel doen? Misschien beginnen met die herbruikbare bekers (verplicht) in te voeren!  Op voorwaarde natuurlijk dat een studie uitwijst dat ze echt milieuvriendelijker zijn dan plastieken wegwerpbekertjes. En dan kan de overheid de arbeid, geleverd door de extra afwassers die daarvoor moeten worden ingezet, misschien wel vrij van  sociale lasten maken. En dat ze die maatregel maar laten gelden voor alle milieubesparende medewerkers! En als je een beker op de grond gooit?  Wel als daar toch iemand rondloopt met een betaalterminal dan kan hij die meteen ook daarvoor gebruiken.

Herbruikbare bekers bij Boomtown Festival in Gent

Herbruikbare bekers bij Boomtown Festival in Gent

Begrijp me zeker niet verkeerd, beste festivalorganisatoren. Ik waardeer elke groene inspanning, maar ze moeten niet zo in de groene verf worden gezet. Duurzaam handelen moet een moral self-evidence zijn voor elk bedrijf, voor elk individu. En om die mentaliteit erin te stampen moet de overheid dus de bezoekers én organisatoren sensibiliseren en faciliteren en daarbij ook, jaja, repressief optreden. Dan komt er misschien binnen een tiental jaar een echte mentaliteitswijziging. Dan is een tentje achterlaten op een festival hetzelfde als beschonken zitten achter het stuur. Dat dit niet kan is dan geen moral duty maar een moral self-evidence. Don’t drink and drive naast We camp and yes, we clean up our mess! Onze BOB zal er misschien wel een vriendje of een vriendinnetje bij krijgen.

*een vraag hierover aan Mira en aan Van Gansewinkel bleef tot op heden onbeantwoord.
Toegevoegd op 1/09/2015: op 1 september heeft Mira mij voor deze vraag doorverwezen naar Ovam, aan wie ik de vraag dus opnieuw heb gesteld.

Bedankt Pieter Van Hooydonck voor de foto header. Hier gebruikt met toelating.

Share.

Comments are closed.